Je hebt allerlei zelven.
Je bent op school jezelf en op het werk ben je jezelf, bij ouders of schoonouders ben je hopelijk ook jezelf. Toch zal je andere woorden gebruiken en andere dingen zeggen wanneer je bij vrienden bent dan wanneer je met je schoonouders bent en toch ben je jezelf. Een aangepaste versie aan die situatie van jezelf. De versie die het beste aansluit voor die situatie, wat ervan je verwacht wordt hoe je je moet gedragen.
Een voorbeeld is een museum of een kerk. Je bent op vakantie en je loopt een kerk in. Het is er rustig, ineens pas jij je aan en ben je ook rustig. Misschien is dit een duidelijk voorbeeld maar dat aanpassen doen we de hele dag. Het is in dit geval handig om je aan te passen. Belangrijk is wel dat je bewust bent van dat je aanpast en waardoor je besluit om je aan te passen. Het zijn allemaal delen van jezelf waar je dat deel van jezelf laat zien wat past voor die situatie.
De kerk is heel duidelijk en handig om je aan te passen naar de situatie maar in je dagelijkse leven speelt aanpassen ook ongemerkt, doordat je het al zolang doet en je er misschien niet meer bewust van bent kan het onrust, spanning of stress geven. In onze jonge jaren passen wij ons ook vaak aan, aan wat onze ouders/verzorgers van ons verwachten, dit komt voort uit de wil om te overleven. Het is een oude oerangst. Als baby en jonge peuter ben je afhankelijk van je ouders of verzorgers en om te overleven zal je moeten aanpassen om afwijzing te voorkomen.
Je best doen op school en je best doen op je werk, het wordt vaak gezien als iets heel normaals. Je wilt geaccepteerd worden en goed genoeg gevonden worden. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waardoor mensen zich juist afzetten tegen alles en iedereen maar de grote meerderheid doet graag zijn best. Ook hier spelen verschillende facetten mee.
Je past je aan. Je reageert misschien met een bepaalde weerstand/ irritatie wanneer iemand iets doet of zegt. Je houdt je mond of reageert misschien op een wat intensere manier. Kortom je bent niet helemaal in balans met jezelf. Dit is een moment om het proces eens onder de loep te nemen om balans terug te vinden.
Doordat je als baby al hebt geleerd om je op bepaalde momenten te moeten aanpassen kan dit in je latere leven in bepaalde situaties heel handig zijn maar het kan ook onbalans geven. Je zegt misschien “ja” wanneer iemand je iets vraagt terwijl je liever “nee” zou zeggen, je doet dus iets anders dan wat je eigenlijk liever zou willen doen. Wanneer er onbalans is bij jezelf kunnen zijn of jezelf toestaan om jezelf te mogen zijn of misschien niet meer goed weten wie jezelf bent kun je belemmeringen en overtuigingen onderzoeken en oplossen die jou ervan weerhouden om jezelf te zijn.
Met hypnose kun je veel klachten veranderen en loslaten en weer dichterbij je ware ik komen.
De ware ik die volledig in liefde en vertrouwen is en zichzelf accepteert en lief heeft en rust en ontspanning ervaart.