Weglaten - Alma Donkervoort

Weglaten

Zonder je er veel van bewust te zijn, laten we gedurende de dag heel veel informatie weg. Als we onze gevoelens uiten zullen woorden ook nooit helemaal de lading dekken of uitdrukken wat jij van binnen ervaart of voelt. Hierdoor zal jou gevoel dus al vervormd gaan worden en daardoor ook vervormd opgepakt worden door degene waar je het aan vertelt. Ook zal diegene op zijn of haar beurt deze woorden vanuit de eigen gevoelswereld weer vervormen. Maar zelfs al zouden je woorden redelijk de lading dekken en iemand kan jou goed begrijpen. Niemand kan in jouw hoofd kruipen en het vanuit jouw beleving ervaren. Iedereen heeft zo zijn eigen ervaring.
Maar wanneer je iets vertelt aan een ander…bedenk dan eens hoeveel je weglaat. Al gebruik je heel veel woorden, er wordt nog heel veel niet benoemd. Bijvoorbeeld, je zit op een verjaardag en je vertelt dat er werd gezongen voor de jarige. Vertel jij dan tot in detail hoe de taart eruit zag of wie er allemaal bij waren en wat ze precies deden of hoe ze er precies uitzagen. Ik bedoel hadden ze lang haar of kort haar of haar opgestoken etc. maar ook hadden ze een trui of blouse aan etc. En op wat voor stoelen zaten ze en ga zo maar door….
Kijk eens om je heen en benoem maar eens 10 tot 25 dingen die jij ziet. Je komt er makkelijk aan als je goed kijkt en echt ik kom van waar ik nu zit echt makkelijk tot honderd en misschien wel tot meer dan duizend dingen. Ik zit momenteel aan de keukentafel en kijk naar de keuken en het raam… ik zie de deurklink met een sleutel, het raam zelf, het lichtknopje, spotjes in het plafond, de koelkast en zo kan ik wel even doorgaan en allemaal hebben ze ook nog eens hun eigen details. Er is zoveel wat ik zie dat ik door zou kunnen gaan met opnoemen maar dan zou dit stuk wel erg lang worden. Dan kom ik meteen op een reden waardoor we dingen weglaten. Zoveel details maken het lang en kan ons afbrengen van waar het op dat moment om gaat.
Maar bedenk dat zelfs al zou je in een witte kamer met witte vloer zitten en er staan geen spullen in, dan nog kun je veel hebben weggelaten. De kamer heeft waarschijnlijk ook hoeken en anders is deze rond. En zit er een plafond in de kamer of kijk je naar de lucht. Zit er misschien  een vlieg ergens op de muur of een vlekje…. Allemaal details die je meestal weglaat. Het is niet zo vreemd dat we zoveel weglaten. In onze verhalen vertellen we wat we erover kwijt willen of waarvan wij denken of aannemen wat wel of niet interessant is. We vertellen ook wat ons opvalt en waar onze focus dus op ligt of dit nu bewust of onbewust is.
Maar hoe zou het zijn als we op bewust niveau ook het hele plaatje zouden zien? Helaas zijn dit zoveel beelden dat we dit op bewust niveau niet aankunnen. Ons onbewuste kan veel meer registreren dan ons bewuste. We zien namelijk niet alleen, maar we horen, voelen, ruiken en proeven ook van alles. Als wij ons van elk detail bewust zouden zijn ……dan draaien we overuren. Want terwijl jij dit leest… ben je je nu bewust van je linker teen of van je ellenboog? Ik verwacht van niet. Ja…nu ik het benoemd heb ga je even met je aandacht naar je linker teen en je ellenboog en dan word je je ervan bewust. Uitzondering zijn degene die bv.al pijn o.i.d. aanvaarden aan hun teen of ellenboog, zij waren zich er wel al van bewust.
Nu je hier bewust van bent geworden is het misschien leuk om toch iets meer bewust te worden van het moment wat je ervaart. Kijk in het moment of volgende momenten bijvoorbeeld eens of je iets voelt, of wat je nog meer ziet of hoort. Zo kun je ook kijken naar hoe iemand zich beweegt of waar iemand naar kijkt bijvoorbeeld of wat er voor tekst op een vrachtwagen staat die voorbij rijdt. Of wat er om je heen gebeurt. 
We weten dat er veel beïnvloeding is maar deze gaat veelal op een onbewust niveau en kan veel verder gaan dan je nu misschien verwacht. Een leuke film tip waar je ziet dat je onbewust ook enorm beïnvloed kan worden is de netflix film Focus.
Ik ben benieuwd of je iets hebt gehad aan dit stukje. Ik schrijf het voor jou en hoor graag je reactie. Fijn mooi bewuster weekend, liefs, Alma

0 0 votes
Artikel waardering
e-boek Hoe hypnose jou helpt snel en makkelijk ontspannen met hypnose

Download het gratis E-boek Hoe hypnose jou snel helpt ontspannen.

Een E-Boek met informatie over hypnotherapie, breinweetjes en tips voor meer positiviteit.

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll naar boven