ijsberg-onbewuste - Alma Donkervoort

ijsberg-onbewuste

IJsbergen kun je een beetje vergelijken met ons bewustzijn.
 
Als je naar een ijsberg kijkt zie je meestal dat stuk van de berg wat boven het wateroppervlak uitkomt. Onder het wateroppervlak zit nog een veel groter stuk van de berg.
 
Zo hebben wij een bewuste en onbewuste mind. De gedachten en aansturing van wat we doen, waar we bewust van zijn maar ook onbewuste gedachten en aansturingen. Zo zijn we niet de hele dag bewust bezig om ons hart te laten kloppen en we hoeven ook niet onze zenuwen bewust aan te spreken dat ze een signaal geven naar onze hersenen en daardoor bijvoorbeeld pijn ervaren of een beweging maken. Ons onbewuste brein regelt dat heel fantastisch.
 
Als je om je heen kijkt zie je van alles. Kijk maar eens naar je kamer wat zie je daar allemaal staan? Maar let je daar de hele tijd met focus op? Nee je richt je op datgene wat belangrijk is voor dat moment. Onze bewuste brein kan niet de focus op alles tegelijk houden. 
 
Even een simpel testje….kijk even om je heen en let alleen maar op de kleur blauw. Kijk naar alles wat de kleur blauw heeft en probeer dat te onthouden… ( ik ga je straks overhoren…😊)
 
Wanneer je bedenkt dat er zoveel om ons heen is en er ook zoveel om ons heen gebeurt kun je bedenken dat je niet overal je focus op kunt hebben. Er zijn dingen waar je totaal niet op let en dingen waar je juist wel op let.
Een leuk weetje….  Ap Dijksterhuis ( één van de invloedrijkste psychologen en hoogleraar aan de Radboud Universiteit) schrijft dat er ongeveer 700 miljard bits per seconde aan informatie tot ons komt.  Op onbewust niveau verwerken wij daarvan ongeveer 11,2 miljoen bits per seconde en op bewust niveau kunnen wij daar maar 60 bits per seconde van verwerken. Wat gebeurt er dan met de rest van de informatie die op je af komt zul je je misschien afvragen….Jou brein is heel slim en laat veel weg, dit wordt gedaan omdat je anders gek zou worden door al die informatie die dagelijks op je afkomt. 
 
Als je ons brein met de ijsberg vergelijkt doen we ongeveer 5% bewust en 95 % onbewust. Die bewuste 5% is wat je bewust doet en zichtbaar is. Jouw onbewuste helpt je dus zonder dat je daar bij stilstaat. Het stuurt je aan maar het kan je ook tegenwerken. Als jouw onderbewuste iets geleerd heeft en opgeslagen heeft wat jouw handelen of je leven lastiger maakt kun je je onderbewuste iets anders leren. Een handiger of betere manier voor jou, om er mee om te gaan. Het onderbewuste kun je aanspreken door middel van  hypnose.
 
Nog even…. Ik had je net gevraagd om goed op te letten in je kamer en even alles wat blauw is te onthouden. Dan…. Nu…. Sluit even je ogen en vertel nu aan jezelf wat de kleur rood heeft of de kleur groen of de kleur geel…. 
Ik ben benieuwd wat je nu weet op te noemen. Waarschijnlijk zal je dat best aardig lukken, zeker als het een ruimte is waar je regelmatig bent geweest of als het je woonkamer is…. Het lukt dan omdat je redelijk weet wat er staat.
 
Maar doe deze oefening maar eens met iemand anders die niet bekend is met je woonkamer of ga eens op een druk terrasje zitten en kijk bijvoorbeeld om je heen en kijk wie er allemaal een biertje drinken… 5 of 10 seconden… sluit dan je ogen… en kijk dan maar eens of je weet wie er allemaal een bril dragen….
Dikke kans dat dit je veel meer moeite kost… waar je aandacht naar gaat wordt gezien…..Nu je de oefening kent is het al beter te doen dus vraag  eens iemand anders om te focussen op blauw of op dat biertje ( maar wel  zonder te zeggen dat ze daarna op iets anders gaan focussen….).
 
Volgende keer meer over wat we dan weglaten en hoe je dit kunt herkennen.
Fijne mooie dag, Alma

 

 

0 0 votes
Artikel waardering
e-boek Hoe hypnose jou helpt snel en makkelijk ontspannen met hypnose

Download het gratis E-boek Hoe hypnose jou snel helpt ontspannen.

Een E-Boek met informatie over hypnotherapie, breinweetjes en tips voor meer positiviteit.

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll naar boven